Biografia

Toni Riera

Nascut a Sallent (Barcelona) des de ben petit ha estar vinculat al taller del pintor aragonès Fernando Ezquerro, reconegut il·lustrador, pintor paisatgista i retratista de Barcelona. Durant aquests anys va conèixer les bases del dibuix i la pintura, però sobretot l’aprenentatge de saber mirar com un pintor. Aquí va aprendre també a admirar l’auster, sobri, honest i matisat paisatge aragonès i castellà. Així, sota la influència d’artistes com el mateix Fernando Ezquerro, Bejamín Palencia o Ortega Muñoz adquirir la sensibilitat emocional d’un formalisme sustentat en la representació de quelcom essencial. A finals dels anys 80 coneix el pintor manresà Angel Millàn, destacat artista per la seva obra expressionista, però també per la seva reconeguda virtuositat com a retratista. L’Àngel va ser fonamental en el coneixement i l’experiència de la pintura com un acte passional.

El va dur al fons de l’experiència de la pintura com un acte místic que evocava a la renúncia i a la sublimació de l’art per l’art. En aquells mateixos anys de formació consolida els seus estudis de pintura a l’Escola La Massana de Barcelona (1983-1988).

Anys d’extrema activitat i dedicació on va tenir l’oportunitat de ser alumne de grans mestres i companys en un moment on la pintura jove tenia un forta valoració.Ha realitzat exposicions individuals i col · lectives per Catalunya, Espanya, França i els Estats Units. Així mateix ha estat guardonat amb diversos premis de dibuix i pintura on es destaca el premi “Amics del Museu de Collioure” a França. Per finalitzar la ressenya no es pot oblidar la influència del seu pare, l’Argemí Riera persona d’extrema personalitat, cultura i múltiples habilitats que li aporta una visió amplia de l’activitat humana a l’estil de l’humanisme renaixentista. Res més lluny d’una realitat cada cop més compromesa amb l’especialització. Durant els anys noranta realitza estudis d’enginyeria Industrial i filosofia.

  • 1984 Exposició “Lo important es naufragar” al Café la Rambla (Barcelona).
  • 1985 Exposició col·lectiva a la Sala del Balç, Manresa (Barcelona).
  • 1986 Exposició col·lectiva a la Sala Busquets (Barcelona).
  • 1988 Exposició “La Sala estaba desconocida” a la Sala Busquets (Barcelona). Premi de dibuix Rexel Cumberland España. Premi Pintura Jove de Terrassa (Barcelona). Exposició col·lectiva a la Sala Busquets (Barcelona). Premi “Amics del Museu de Collioure” Francia. Exposició col·lectiva “Prix de Collioure” Francia.
  • 1989 Instal·lació urbana “Raval” (Barcelona). Exposició al Museu de Collioure (Francia). Exposició a la Sala Hispano 20 (Barcelona). Exposició col·lectiva “Dolça espera” Sala Caja Madrid (Barcelona).
  • 1990 Exposició Sala Arsènic (Girona). Exposició col·lectiva “Barceloba” Sala Picasso a Casa de España a Nueva York (USA).
  • 1991 Exposició col·lectiva “Desprès de la màquina” al Casal Pere Quart. Sabadell (Barcelona). Exposició en la Sala Santa Magdalena. Anglès (Girona). Exposició col·lectiva “A quatre mans” a la Casa Museu Torres Amat a Sallent (Barcelona). Instal·lació col·lectiva “Agnus Day” a la Sala Transformadors (Barcelona). Exposició a la Galeria Cacte (Madrid).
  • 2011 Col·lectiva La Mirada Expandida (Barcelona).
  • 2013 Col·lectiva La Mirada Expandida Galeria Arauco (Nuremberg) 2016 Individual ” In my beginning is my end” a la Sala Antonia Cortijos de La Mirada Expandida a Barcelona. Altres activitats: Publicació del llibre de poesies amb Javier Bartumeus “Pèrdues en el temps”. Guió y direcció del vídeo “El fang es crema” amb Javier Bartumeus i Xavier Escobet. Acció urbana “El Pirata” en col·laboració amb Javier Bartumeus. Membre de les revistes d’art “OArt” y “Duermevela” . Escultura urbana a la “Diada de Catalunya” en Sallent (Barcelona). Decoració mural timbal Església Santa Maria de Sallent (Barcelona). Membre del grup cultural “La Mirada expandida “Participació amb la Mirada Expandida de l’escenografia pel cantautor Pedro Sosa.